Mondial Vogel Verhuizingen sponsort Stichting Sawasdee

Stichting Sawasdee zet zich al jaren in voor het welzijn van kinderen in Zuidoost-Azië. Het doel is om hen een kans te geven op een betere toekomst. Dit gebeurt onder meer door het bouwen van scholen en het inzamelen van lesmateriaal. Eén van de trouwe sponsoren van dit goede doel is Mondial Vogel Verhuizingen.

Mondial Vogel Verhuizingen steunt Stichting Sawasdee.

Stichting Sawasdee zamelt regelmatig spullen in die in Nederland als ‘oud’ worden bestempeld, maar in Cambodja een prima tweede leven kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan boeken, speelgoed en schoolmeubilair. Om al deze spullen op één plek te verzamelen, kan de stichting een beroep doen op Mondial Vogel Verhuizingen. Zo vervoerde het verhuisbedrijf eerder dit jaar een partij schoolmeubilair van een basisschool naar het magazijn van de Stichting Sawasdee. Voor het verhuisbedrijf is dit een kleine moeite, terwijl het voor de stichting een behoorlijke operatie zou zijn om dit zelf te doen. De twee partijen ontmoetten elkaar jaren geleden op de Beursvloer Zeeland en sindsdien ondersteunt het verhuisbedrijf de stichting waar nodig.

Inzameling

De stichting werd opgericht door Hector en Ellen Loontjens en richtte zich in eerste instantie op Thailand. “Wij hebben een zoon en dochter geadopteerd uit Thailand en dat zorgde ervoor dat we een band kregen met Azië. Wij wilden graag iets terug doen voor de bevolking, die in armoede leefde. Dat begon met het inzamelen van onder meer kleding en groeide langzaam uit tot grotere projecten. In de jaren ’90 zijn we ons ook gaan richten op buurland Cambodja.” In 1994 werden de stichtingen officieel opgericht en wordt er gewerkt onder de vlag van het Don Bosco kinderfonds. Dit is een organisatie die zich inzet voor het welzijn van kinderen in Zuidoost Azië.

Schrijnende situatie

Er werden grootschalige projecten opgezet om de kinderen van Cambodja weer toekomstperspectief te bieden. Onder het schrikbewind van Pol Pot (vanaf de jaren ’70) hebben de inwoners namelijk veel te lijden gehad: dwangarbeid, ondervoeding, slechte medische zorg en ontelbare executies. Ruim 2,5 miljoen Cambodjanen vonden de dood in de Killing Fields. Na de val van het regime moest het land weer helemaal opnieuw opgebouwd worden. “Er was op dat moment helemaal niets meer: de situatie was zo schrijnend. Voor kinderen waren er geen eens scholen meer om naar toe te gaan omdat zij de afgelopen jaren gedwongen op het land moesten werken”, vertelt Hector.

Opleiding

De stichting heeft diverse scholen laten bouwen voor het lager, middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Er werd zelfs een hotelschool in Sihanoukville geopend waardoor jaarlijks enkele honderden afgestudeerden direct een baan vinden in de sterk opkomende toeristische sector.

Hector en Ellen gaan elk jaar naar Cambodja om de projecten te bezoeken en zien daardoor wat het effect is in de praktijk. “Het is zo mooi om mensen tegen te komen die vroeger als kind straatarm waren, maar door een opleiding te volgen een goede baan hebben gekregen. Ze kunnen eindelijk een bestaan opbouwen. En daar doen we het tenslotte voor: om kinderen een toekomst te geven.”

Wie de stichting Sawasdee een warm hart toedraagt kan meedoen aan een sponsorproject waarbij de opleiding van kinderen worden gefinancierd. Kijk voor meer informatie op de website www.sawasdee.nl. Beide stichtingen hebben de ANBI status en dragen het keurmerk ‘Erkend Goed doel’.

Stichting Sawasdee