Mondial Vogel verhuist twee eeuwenoude kanonnen

Soms komen er bijzondere aanvragen binnen bij een verhuisbedrijf. Zo kreeg Mondial Vogel Verhuizingen het verzoek om twee historische kanonnen te verhuizen naar de hal van het stadhuis in Vlissingen. Daar worden ze tijdelijk tentoongesteld totdat ze naar het definitieve onderkomen gaan: het MuZEEum in Vlissingen.

Mondial Vogel Verhuizingen verhuist twee eeuwenoude kanonnen.Mondial Vogel Verhuizingen verhuist twee eeuwenoude kanonnen.

Tijdens bodemonderzoek voor de aanleg van twee windparken stuitte men per toeval op deze eeuwenoude objecten. De kanonnen werden uit de Noordzee gehaald en zijn de afgelopen twee jaar grondig gerestaureerd. Historici stelden vast dat de gietijzeren kanonnen zijn vervaardigd in Engeland: het ene kanon dateert uit 1590 en het andere kanon uit 1670. Officieel heten de objecten ‘kanons’ omdat ze ingezet werden op schepen.

Kwetsbaar

Het ene kanon is wat groter dan de ander, de grotere is met het onderstel samen zo’n 950 kg en de kleinere circa 650 kg. De houten onderstellen (ook wel ‘affuit’ of ‘rolpaard’ genoemd) zijn door de restaurateur vervaardigd van 150 jaar oud eikenhout. Doordat de kanonnen van gietijzer zijn en heel lang in het zoute zeewater hebben gelegen, waren ze erg kwetsbaar. Om ze zorgvuldig te vervoeren heeft Mondial Vogel Verhuizingen beide kanonnen met een kraanwagen het bordes van het stadhuis op getakeld en vervolgens naar binnen gereden. Door middel van een portaalkraan heeft het team ze vervolgens binnen op de affuiten kunnen hijsen.

De komende twee jaar zijn de bijzondere exemplaren te bezichtigen in de hal van het stadhuis. Zodra de verbouwing van het MuZEEum is afgerond, zullen ze uiteindelijk daar een vaste plek krijgen.

  • Mondial Vogel Verhuizingen verhuist twee eeuwenoude kanonnen.Mondial Vogel Verhuizingen verhuist twee eeuwenoude kanonnen.
  • Mondial Vogel Verhuizingen verhuist twee eeuwenoude kanonnenMondial Vogel Verhuizingen verhuist twee eeuwenoude kanonnen