Mondial Vogel verhuist modelschip HMS Hood naar Schotland

Het modelschip van de HMS Hood is veilig aangekomen op de nieuwe bestemming: bij de Hood Association in Glasgow. Het schaalmodel van het oorlogsschip was de afgelopen tien jaar te bezichtigen in het Polderhuis in Westkapelle. Vader Hans en zoon Geert Haverkort van Mondial Vogel Verhuizingen voerden deze bijzondere verhuizing uit.

modelschip

Mondial Vogel Verhuizingen is een Zeeuws familiebedrijf met 90 jaar ervaring. Met vakmanschap en uiterste precisie haalden de verhuizers het schaalmodel eerder op in het museum Polderhuis, om het daarna te vervoeren naar Schotland. Het modelschip wordt daar tentoongesteld bij het onderkomen van de Hood Association, op de derde verdieping van het West College Scotland in Glasgow. Aangezien het object bijna drie meter lang was, kon het niet via de lift naar de derde etage gebracht worden. Zodoende werd het modelschip door vijf sterke mannen (verhuizers en conciƫrges van de school) via de trap naar de plek van bestemming gebracht.

modelschip

Nieuwe bestemming

Dijk- en oorlogsmuseum het Polderhuis heeft het modelschip maar liefst tien jaar tentoongesteld. Vanwege de vernieuwing van de vaste expositie was er voor de HMS Hood echter geen plek meer in het museum. Daarom werd er een zoektocht gestart naar een goede bestemming. Deze werd al snel gevonden bij de Hood Association in Glasgow. Dit is vlakbij de plek waar de 262 meter lange slagkruiser van de Royal Navy tussen 1916 en 1918 werd gebouwd. Het schip telde 28 kanonnen en had ruim 1400 bemanningsleden. De HMS Hood was in 1941 voor het laatst in gebruik. Tijdens de Slag in de Straat van Denemarken verging het schip: er konden slechts drie bemanningsleden worden gered.
Het slagschip had veel weg van de HMS Warspite, die tijdens de landing op 1 november 1944 de Duitse stellingen op Walcheren met zware granaten beschoot. Om die reden was het schaalmodel van de HMS Hood tien jaar te zien in het Polderhuis.

Filmpje

Omroep Zeeland besteedde aandacht aan de verhuizing van het modelschip. Het filmpje is hier te bekijken.